Sessiz kadınların sesi: Patetik Sonat
4 mins read

Sessiz kadınların sesi: Patetik Sonat

Gazeteci, iletişimci ve akademisyen Zehra Güngör ikinci romanı ‘Patetik Sonat’ı okuyucuların beğenisine sundu. Alakarga Yayınları kuruluşu Parma Kitap tarafından basılan ‘Patetik Sonat’, birçok kadının yaşadığı ama dile getiremediği hikâyelerin bir bütünü.

Zehra Güngör’ün kurmaca formunda yazdığı romanı Patetik Sonat mükemmel çocuk yetiştirme yolunda işitme kaybıyla karşılaşan zamanın harika çocuğu, konser piyanisti Bilge Sonat Arseven’in geçmişi, aşkları, evliliği üzerinden kadınların yaşadığı travmaları ele alıyor.

Piyanist Bilge Sonat’ın ölürken yeğenine bıraktığı bant kayıtları aracılığıyla aktardığı olaylar ve anıları istismarın sınıfsal olmadığını gösteriyor.

Burjuva bir ailede yetişen Bilge Sonat’ın biyografi formundaki hayat hikayesinde kendini müzik kariyerinde Alman besteci Ludwig van Beethoven ile özdeşleştirmesi, salyangozlarla kendi hayatında paralellikler kurması öne çıkıyor. Beethoven’ın işitme bozukluğu yaşamaya başladığı ilk yıllarında bestelediği sekizinci do minor sonatı Patetik Sonat, romanda bir metafor oluşturuyor. Dokunaklı, etkili anlamına gelen “patetik”, Bilge Sonat’ın da hayatının da bir tanımı oluyor.

Hikâyesinde Türkiye Cumhuriyeti ve dünya yakın tarihinden önemli kesitler de barındıran Patetik Sonat, müziğin ve sanatın iyileştirici gücünü vurguluyor.

Daha önce Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama ve Tibet röportajlarından derlediği anı romanı “Yasak Ülke” ile yayın hayatına giren Zehra Güngör, Patetik Sonat’ın meselesini ve neden yazdığını şöyle açıklıyor: “Toplumsal baskıların bir kadının kimliğini ve özel hayatını nasıl etkilediğini dile getiren ‘Patetik Sonat’ı sessizliğe mahkum edilen tüm kadınların sesi olması için yazdım”.

ZEHRA GÜNGÖR KİMDİR?

Ayvalık’ta doğdu. Bornova Anadolu Lisesini (BAL) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Amerikan Edebiyatı, Pedagoji ve Kütüphanecilik yan dalları okudu. Yüksek lisansını ve doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde tamamladı “Diplomaside İletişim Yönetiminin Uygulanması” başlıklı tezini yazdı.

Şiirleri ve denemeleri Varlık ve Gösteri dergilerinde, Milliyet Genç Şairler Antolojisi’nde yayımlandı. Dalai Lama ile yaptığı röportajı ve Tibet anılarının yer aldığı “Yasak Ülke-Dalai Lama ile Tibet’te” adlı anı kitabı, Altın Kitaplar tarafından Mayıs 2000’de yayımlandı.

Türkiye’de ve New York’ta gazetecilik yaptı, yirmi yıldan fazla bu meslekte çalıştı. Arka arkaya üç yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yılın Gazetecisi Ödülü’ne lâyık görüldü. Milliyet Gazetesi’nden sonra kendi iletişim ajansını kurdu.

2014’te Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) Dünya Başkanlığına getirildi. Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (BALEV) tarafından 2014’te Beyaz Yatırım Ödülü’ne ve Halkla İlişkilere Ulusal ve Uluslararası alanlarda katkıları nedeniyle 2018’de Uluslararası PRO PR Ödülü’ne layık görüldü.

2010’dan bu yana üniversitelerde iletişim ve halkla ilişkiler alanında lisans ve yüksek lisans dersleri veriyor. Kadın, gençlik, fırsat eşitliği ve sanatın yüceltilmesi için aktivist hareketlerini sürdüren Zehra Güngör, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) kurucularından; Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı ile BAL Eğitim Vakfı mütevelli heyeti üyesi. Hâlen Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) yüksek istişare kurulu ve seçim komitesi üyeliklerini sürdürmekte.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir