Gıda Zehirlenmesine Dikkat! Marketten Bunları Almayın! Bozuk Ürün Nasıl Anlaşılır?
Bazı marketlerin yırtık paketli tavuk, kıyma gibi ürünleri sattığına dair görüntüler sosyal medyada yayıldı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, bozuk ürünlerin nasıl anlaşılacağını anlattı. Hürriyet’te yer alan habere göre pakette yırtık varsa, kokuyorsa ve renk değişimi varsa kesinlikle alınmamalı, zehirlenme yaşanabilir.
GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELER?
Prof. Dr. Korkut, “Paketli ürünler yırtık olduğu zaman hava teması olduğu için bakterilerin ve mikro organizmaların üremesine neden oluyor. Bu da ürünün bozulmasına ve besin zehirlenmesine yol açacaktır. Süt ürünleri de mutlaka paketinde ve paketi korunmuş olmalı ancak et ve et ürünlerinde bu daha önemli. Kusma, ishal gibi tipik besin zehirlenmesi ile başlıyor ancak kişi bunu tolere edemezse kanlı ishale kadar ilerleyebiliyor. Besini tükettikten sonra 1 ila 3 saatte belirtiler ortaya çıkıyor. Eğer 3 saati geçerse ve ishal çok ciddi şekilde oluyorsa hemen hastaneye başvurmak gerekiyor. Bu arada ürünü alırken üstünde çok fazla buz olması da ürünün orada çok uzun süre kaldığı anlamına geliyor” dedi.
BOZULAN ÜRÜN NASIL ANLAŞILIR?
- Pakette minik bir yırtık dahi olsa bakteri ürediği düşünülerek kullanılmamalı.
- Tavuk alırken rengi pembe değil de beyaz ve özellikle de griye dönmüş ise kesinlikle bozulmuş demektir.
- Dokunulduğunda daha cıvık şekilde ise yine bozulmuş olarak kabul edilebilir.
- Pişirildiğinde rengi kolayca beyaza dönmüyorsa bu da şüpheli olarak kabul edilmeli.
- Kötü kokuyorsa da kesinlikle bozulmuş ve atılması gereken bir ürün olarak kabul edilmeli.