Yatırımlar öncesinde ilk adımı şirket içinde attıklarını belirten Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık,“İki yıllık bir çalışma sonrasında dijitalleşme süreçlerimizi başarıyla tamamladık” dedi ve şöyle devam etti: “İş modelimizi, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ekseninde tamamen yeniledik. Bu iki faktörü iş stratejimizin merkezine alarak, hızlı ve dinamik bir iş yapma modeline geçiş yaptık. Bu dönüşümü, ‘atak’ teması etrafında birleştirdik. Sürecin adını atak koymamız boşuna değil, bizim için yeni başlangıçlar ve büyüme odaklı bir dönem başladı.”
Ahmet Akbalık
3 BİN KONUT GELİYOR
Gayrimenkul, turizm ve tekstil sektöründe faaliyetleri bulunan holding, yatırım pastasında en büyük dilimi konuta ayırdı. İstanbul’da toplam 3 bin konut rakamına ulaşacakları yeni projeler hayata geçireceklerini söyleyen Akbalık şu bilgileri paylaştı: “Göktürk bölgesinde üçüncü projemize başlıyoruz. Mahmutbey’de Hayat City projesini inşa edeceğiz. Bunlar 150-160 konutluk butik işler olacak. Maltepe’de yaklaşık 500 konutluk deniz manzaralı bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bir diğer projemiz, Balmumcu’da boğaz yaşamını ince zevk ve zanaatla harmanlayacağımız Özak Palas projesi olacak. En büyük projemiz ise Halkalı’da. Emlak Konut ihalesi ile aldığımız arsada 1200 konut inşa edeceğiz. İlk etapta 600’ünü yapacağız. Son olarak da Topkapı’da yeni aldığımız arsada çalışmalara başladık. 4 yıllık projeksiyonda bu projeleri tamamlamayı planlıyoruz.”
YATAK DOLULUĞU %38
Ela Excellence markasını zincir haline getirmek için turizm yatırımlarına devam edeceklerini dile getiren Akbalık, yeni adreslerinin Bodrum, Kemer ve Didim olacağını söyledi. Üç otelin inşaat yatırımının 600 milyon olacağını belirten Ahmet Akbalık, toplam yatak kapasitesinin 3 bine yükseleceğini kaydetti.
“Turizmde 2024 yılı daha iyi olacak” diyen Akbalık şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin turizm potansiyeli çok yüksek fakat ürünlerimizi çeşitlendirmemiz lazım. Aynı bölgede, aynı tip tesisler yapılıyor ve yatak doluluğu yüzde 38. Bu oran Fransa’da yüzde 65. Kapasite ile talep aynı oranda gitmeyince fiyatlar artıyor ve nitelikli turist getiremiyoruz. Politikaların yeniden tasarlanması gerekiyor.”
‘DEVLET ADRES GÖSTERSİN’
SOSYAL konut ihtiyacına da değinen Akbalık şunları söyledi: “Bugün konutta yatırımlar arsa arzı doğrultusunda yapılıyor. Ulaşılabilir fiyatlı konut için devletin yönlendirme yapması gerekli. Adres gösterilir, bu bölgeye yönelik altyapı yatırımları yapılır ve özel sektöre teşvik mekanizması doğru kurulursa şirketler bu alanlara gider. Böylece erişebilir konut üretimi gerçekleşir.” Konut sektöründe durgun bir dönemden geçildiğini söyleyen Akbalık, “Bugün yatırımcı almıyor, ihtiyacı olan alıyor. Ama bir iki yıl sonra tablo değişince biriken talep devreye girecek” dedi.
‘HAKSIZ REKABET KOŞULLARI VAR’
TEKSTİL ve hazır giyimde dünyada daralma yaşandığını belirten Akbalık, “Üstüne bir de ülkemizde haksız rekabet koşulları var, gümrük duvarlarını delip yükü içerdeki hazır giyimciye yüklüyorlar. Tunuslu, İtalyan firmalar kumaşı bizden 3 dolara alırken ben 4 dolara alabiliyorsam burada bir sorun var. Bu ülkede üretilmeyen mallara anti damping uygulanıyor” ifadelerini kullandı.